Władze

WŁADZE CARITAS Archidiecezji Katowickiej

Dyrektor: ks. Łukasz Stawarz Ur. 15 grudnia 1979 r. w Mikołowie. Świecenia kapłańskie 14 maja 2005 r. Ukończone studia: Uniwersytet Śląski w Katowicach Wydział Teologiczny: magister teologii 2005 i licencjat kościelny 2009, Politechnika Śląska w Zabrzu Zarządzanie Projektami 2013, Akademia Leona Koźmińskiego Zarządzanie Organizacjami 2014, Akademia Ignatianum w Krakowie Międzywydziałowe studia podyplomowe z zakresu antropologii, psychologii i pedagogiki chrześcijańskiej 2018, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie Szkolenie Specjalizacyjne z zakresu Organizacja Pomocy Społecznej 2019/2020. Doświadczenie: Referent Wydziału Finansowego Kurii Metropolitalnej w Katowicach oraz Dyrektor Instytutu Bona Temporalia 2013-2014. Kapelan w Megrez Sp. z o.o. w Tychach oraz Polsko-Amerykańskich Klinikach Serca w Tychach 2014-2019, duszpasterz Służby Zdrowia i Chorych w Archidiecezji Katowickiej 2015-2019, Członek Zespołu ds. Służby Zdrowia KEP od 2017.

Zastępca Dyrektora: lic. Radosław Smydra Ur. 15 sierpnia 1973 r. w Czarnkowie, woj. wielkopolskie. Żonaty, 2 córki. Ukończone studia: Wyższa Szkoła Zarządzania i Nauk Społecznych w Tychach na kierunku Rachunkowość; Akademia Techniczno – Humanistyczna w Bielsku Białej na kierunku Organizacja Pomocy Społecznej. Z Caritas Archidiecezji Katowickiej związany od 1997 r. Początkowo jako pracownik służb księgowych w Ośrodku Miłosierdzie Boże w Mikołowie Borowej Wsi. Od roku 1999 do 2006 zatrudniony jako zastępca dyrektora i główny księgowy w Ośrodku Najświętsze Serce Jezusa w Rudzie Śląskiej. Od 2006 główny księgowy w Centrali Caritas Archidiecezji Katowickiej. Równocześnie od 2007 Prezes Fundacji Caritas Katowice. Od 2020 Zastępca Dyrektora Caritas Archidiecezji Katowickiej.

Główna księgowa: mgr Agnieszka Mocarska

Sekretariat: Szymon Latos

Koordynator programu FEAD: mgr Mateusz Kołodziejczyk

Koordynator Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolnych Kół Caritas i Centrum Wolontariatu Caritas: mgr Dariusz Długajczyk

Animator Diecezjalny Projektu Laudato Si: mgr inż. Katarzyna Długajczyk

Caritas Archidiecezji Katowickiej jest także Organizacją Pożytku Publicznego, stąd posiada niezależną od niej Komisję Rewizyjną powołaną przez Arcybiskupa Metropolitę Katowickiego.

W skład Komisji Rewizyjnej wchodzą: Przewodniczący

– ks. dr Leszek Makówka Członek Zarządu