1% dla Caritas

dotacje UE - kliknij po więcej informacji

Zapakuj z nami tornister dzieciom !

W tym roku Caritas Archidiecezji Katowickiej planuje wesprzeć 1200 dzieci. Kupujemy 1200 tornistrów, które następnie trafiają do wybranych szkół, parafii i placówek Caritas. Pracownicy i wolontariusze wyposażają tornistry w najbardziej potrzebne rzeczy. Gotowy produkt trafia do potrzebującego dziecka, które dumnie i z uśmiechem idzie do szkoły.

Przekazując cegiełkę na naszą Caritas, pomagasz dzieciom z rodzin najbardziej potrzebujących w godnym rozpoczęciu roku szkolnego:   Przekaż cegiełkę

lub

tradycyjny przelew na konto Caritas Archidiecezji Katowickiej ING Bank Śląski nr rachunku:

z dopiskiem: akcja tornister

Wpłaty online możesz także dokonać wybierając jedną z poniższych cegiełek:

Lub wpłacając dowolną kwotę przy użyciu płatności elektronicznych:

Płatności są realizowane przez CashBill S.A. Realizując wpłatę akceptujesz regulamin.

Pomoc celowa

Czyńmy razem dobro!

Zapraszamy do udziału w akcji charytatywnej organizowanej przez naszą Caritas, której celem jest udzielanie pomocy ludziom, którzy w różnych okolicznościach życia znaleźli się w kryzysowej sytuacji.

Tornister Pełen Uśmiechów!

Zapakuj dzieciom tornister ! Uśmiech dziecka, które otrzymuje na początku roku szkolnego tornister z odpowiednim wyposażeniem, może pojawić się dzięki Twojemu wsparciu.  W tym roku Caritas Archidiecezji Katowickiej planuje

Dlaczego prosimy o 1%

Zapytaj dzieci ze żłobka w Żorach, dzieci z 11 świetlic socjoterapeutycznych z Tychów, Katowic i Rudy Śląskiej oraz te, które otrzymują wsparcie w szkołach. Zapytaj te dzieci, które znajdują dach nad głową w naszych ośrodkach

Pożar w Piekarach Śląskich

W sobotę 22 maja b.r. po godz. 15.00 wybuchł pożar mieszkania w Piekarach Śląskich przy ul. Marii Curie Skłodowskiej. W mieszkaniu zginął 62-letni mężczyzna, natomiast dwoje osób uratowało się. Caritas Archidiecezji Katowickiej we

Media społecznościowe

Akcje realizowane
przez katowicką Caritas:

PEFRON - wsparcie osób niepełnosprawnych zamkniętych w domach z powodu pandemii
Tornister Pełen Uśmiechów
Pod skrzydłami Caritasu - długoterminowa pomoc dla najuboższych uczniów
Pomoc ofiarom katastrof
Laudato Si
Okna życia
Kromka chleba
FEAD
Razem w przyszłość

Akcje Caritas Polska

pomoc dla seniora
wdzięczni medykom
wypożyczalnia sprzętu

Wypożyczalnia sprzętu

Potrzebujesz specjalistycznego sprzętu rehabilitacyjnego? Wypożyczamy: kule i laski inwalidzkie, podnośniki wannowe, chodziki, łóżka ortopedyczne, parapodia dynamiczne, wózki inwaliczkie, krzesła prysznicowe, balkoniki, poduszki, rotory i stepery.

Skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz pomocy.

Nasze ośrodki

60 placówek, w których na codzień niesiemy pomoc.

Zobacz pełną listę ośrodków i dane kontaktowe.

ośrodki Caritas

w liczbach:

pracowników

lat służby

beneficjentów

podopiecznych

cel

placówek

ton żywności miesięcznie

stypendystów

stałych akcji charytatywnych

Wspierają nas:

Gość i Radio eM

FEAD

Dofinansowanie z UE:

Caritas Archidiecezji Katowickiej realizuje projekty dofinansowane z Funduszy Europejskich:

dotacja UE

Tytuł projektu: "Poprawa efektywności energetycznej Ośrodka Świętego Jacka w Katowicach na ul. Dębowej"

Celem projektu jest zakup prac i materiałów budowlanych dotyczących termomodernizacji, w tym instalacji infrastruktury niezbędnej do poprawy efektywności energetycznej budynków należących do Caritas Archidiecezji Katowickiej przy wykorzystaniu OZE. Realizowany projekt przyczyni się w szczególności do zmniejszenia zużycia energii cieplnej i elektrycznej obiektu, będzie miał pozytywny wpływ na ochronę środowiska, a także pozwoli na polepszenie warunków osób korzystających z pomocy Ośrodka.

Wartość projektu: 3 148 010,23 zł

Wkład funduszy europejskich: 2 675 808,67 zł

Tytuł projektu: "Poprawa efektywności energetycznej Ośrodka Świętego Jacka w Katowicach na ul. Brata Alberta"

Celem projektu jest zakup prac i materiałów budowlanych dotyczących termomodernizacji i instalacji OZE, w tym instalacji infrastruktury niezbędnej do poprawy efektywności energetycznej budynku należącego do Caritas Archidiecezji Katowickiej. Realizowany projekt przyczyni się w szczególności do zmniejszenia zużycia energii cieplnej i elektrycznej obiektu, będzie miał pozytywny wpływ na ochronę środowiska, a także pozwoli na polepszenie warunków osób korzystających z pomocy Ośrodka.

Wartość projektu: 896 916,95 zł

Wkład funduszy europejskich: 759 866,80 zł