post

Miłość wyraża się w dawaniu potrzebującym – parafia za darmo przekazuje miastu dwie działki – 1300 mkw. – na potrzeby dzieci i młodzieży

Parafia Matki Bożej Częstochowskiej w Podlesiu przekaże za darmo miastu Katowice dwie działki o powierzchni 1300 m2 pod rozbudowę Szkoły nr 21 na potrzeby dzieci i młodzieży z Podlesia, Zarzecza oraz części Kostuchny.

Szkoła w Podlesiu musi się rozbudować, bo dzieci w południowych dzielnicach Katowic szybko przybywa. Budowa miała jednak zająć całe boisko. Ziemię pod nowe boisko podarowała więc tutejsza parafia.

Umowę o przekazaniu miastu przez parafię MB Częstochowskiej dwóch działek pod budowę boiska szkolnego podpisali 20 grudnia prezydent Marcin Krupa i proboszcz z Podlesia, ks. Jacek Plech.

– Dzisiaj w tej szkole mamy zmianowość. Dzieci albo zaczynają wcześnie rano i kończą wczesnym popołudniem, albo zaczynają wczesnym a kończą późnym popołudniem. To w dzisiejszych czasach trudne nie tylko dla uczniów, ale ich rodziców – komentował prezydent Marcin Krupa.

Do szkoły w Podlesiu chodzą też dzieci z sąsiednich dzielnic: Zarzecza oraz części Kostuchny. Sala gimnastyczna jest tutaj za mała, więc część dzieci jest dowożona na lekcje wf-u na baseny. Stwarza to jednak trudności logistyczne.

Obok szkoły nr 21 w ciągu najbliższych 3,5 roku powstanie nowa, wielka hala sportowa, oraz 10 kolejnych sal lekcyjnych. Niestety, dobudówka zajmie prawie całe boisko szkolne. Stąd miasto poprosiło o możliwość wykupienia dwóch sąsiednich działek, które należą do parafii. Proboszcz po konsultacji z arcybiskupem Wiktorem Skworcem odpowiedział, że na potrzeby dzieci Kościół przekaże te działki za darmo.

– To inicjatywa księdza arcybiskupa, a dzieje się to przy aprobacie parafian. Kiedy ogłosiłem decyzję o przekazaniu na zebraniu rodziców w szkole, odpowiedział mi wielki aplauz – mówił proboszcz, ks. Jacek Plech. – Nie robiliśmy tego dla aplauzu, ale cieszymy się, że wychodzimy naprzeciw prawdziwym potrzebom, jakie mają rodzice, dzieci i młodzież – dodał.

Przekazany przez Kościół teren ma ponad 1300 metrów kwadratowych. Miasto ma zamiar zbudować tam boisko o wymiarach boiska do piłki ręcznej.

źródło: archidiecezjakatowicka.pl