post

Boże narodzenie przerodziło się w stałą obecność Boga w Eucharystii.

Żłóbek ukazuje nam czułość Boga i zniżenie się do naszej małości. Pan Bóg ten sposób chciał objawić wspaniałość swojej miłości. Serce stajenki zaczyna bić dopiero wówczas, gdy składamy w niej figurkę Dzieciątka. Objawia się ona w uśmiechu i w wyciągnięciu rąk ku każdemu z nas. Boże narodzenie przerodziło się w stałą obecność Boga w Eucharystii.

Metropolita katowicki przewodniczył bożonarodzeniowej Mszy św. o północy w katedrze Chrystusa Króla w Katowicach – Boże Narodzenie przerodziło się w stałą obecność Boga w Eucharystii. Jezus przychodzi do nas w sakramentalnych znakach chleba i wina. Jego pierwsze przyjście przerodziło się w stałą obecność w wielkiej tajemnicy naszej wiary, jaką jest Eucharystia – mówił abp Wiktor Skworc podczas Pasterki w katowickiej katedrze Chrystusa Króla. – To Duch Święty sprawił, że Jezus stał się człowiekiem w łonie Dziewicy, i dziś sprawia, że w łonie wspólnoty Kościoła rodzi się dla nas i dla naszego zbawienia w Eucharystii – dodał metropolita katowicki, podkreślając związek pomiędzy tajemnicą wcielenia i tajemnicą Eucharystii. Metropolita Katowicki przywołał w homilii fragment listu apostolskiego papieża Franciszka – Admirabile signum: „Żłóbek jest jakby żywą Ewangelią. Ukazuje nam czułość Boga i to, że zniża się On do naszej małości”. Papież Franciszek stwierdza dalej, że serce stajenki zaczyna bić dopiero wówczas, gdy w dniu Bożego Narodzenia składamy w niej figurkę Dzieciątka. „Wydaje się to niemożliwe, ale właśnie w ten sposób Bóg chciał objawić wspaniałość swojej miłości. Objawia się ona w uśmiechu i w wyciągnięciu rąk ku każdemu. Zawsze przekracza nasze schematy”.

źródło: archidiecezjakatowicka.pl