Jak pomagamy

Stałe programy realizowane przez Caritas Archdiecezji Katowickiej

Tornister Pełen Uśmiechów

„Tornister Pełen Uśmiechów” to coroczna akcja, mająca na celu pomoc najuboższym dzieciom przekraczającym progi nowego roku szkolnego.  Akcja została zapoczątkowana w 2009 r.  W tym roku Caritas Polska oraz Caritas diecezjalne po raz 13. przekażą dzieciom wyprawki szkolne. W zeszłym roku w ramach akcji do dzieci w całej Polsce trafiło ponad 1000 komputerów edukacyjnych. 13 urządzeń trafiło do Caritas Archidiecezji Katowickiej i placówek prowadzonych przez nasze Ośrodki: św. Elżbieta w Rudzie Śląskiej (6), św. Faustyna w Tychach (2) oraz św. Jacka w Katowicach (5). Ze wszystkich świetlic prowadzonych przez te ośrodki korzysta ponad 300 podopiecznych.

W tym roku Caritas Archidiecezji Katowickiej planuje wesprzeć 1200 dzieci. Kupujemy 1200 tornistrów, które następnie trafiają do wybranych szkół, parafii i placówek naszej Caritas. Pracownicy i wolontariusze wyposażają tornistry w najbardziej potrzebne rzeczy (piórniki, długopisy, kredki, zeszyty, itp.). Gotowy produkt trafia do potrzebującego dziecka.  Uśmiech dziecka, które otrzymuje na początku roku szkolnego tornister z odpowiednim wyposażeniem, może pojawić się dzięki Twojemu wsparciu.

Przekazując cegiełkę na naszą Caritas, pomagasz dzieciom z rodzin najbardziej potrzebujących w godnym rozpoczęciu roku szkolnego:   Przekaż cegiełkę

lub

tradycyjny przelew na konto Caritas Archidiecezji Katowickiej ING Bank Śląski nr rachunku:

z dopiskiem: akcja tornister

Akcje Caritas Polska

pomoc dla seniora
wdzięczni medykom

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl