Jak pomagamy

Stałe programy realizowane przez Caritas Archdiecezji Katowickiej

Okna życia

Okno życia to specjalnie przygotowane miejsce, w których matka może anonimowo zostawić swoje nowonarodzone dziecko. Zlokalizowane jest zawsze w dostępnym, a zarazem dyskretnym miejscu, otwartym przez całą dobę. Jest ostatecznością w tych wypadkach, gdzie nie doszło do zrzeczenia się praw rodzicielskich i przekazania dziecka do adopcji drogą prawną. Z jednej strony ma zapobiegać porzuceniom niemowląt a z drugiej, być nieustannym głosem za życiem oraz alternatywą dla wyboru śmierci i aborcji.

Okno życia to ratunek dla nowonarodzonego dziecka. Okno życia to miejsce, poprzez które Bóg pamięta i troszczy się o tych najmniejszych i bezbronnych. Okno życia to znak Miłości Boga, który pragnie, aby każde życie, nawet to najmniejsze, było chciane i kochane.

Zobacz adresy okien życia >>

Czyż może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu..?(…) Nawet, gdyby ona zapomniała, Ja nie zapomnę o tobie. Iz 49, 15

Akcje Caritas Polska

pomoc dla seniora
wdzięczni medykom

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl