Zaangażuj się!

Daj dobro z siebie – zaangażuj się i zostań Wolontariuszem Caritas!

Pomóc możesz na wiele sposobów. Poza wsparciem finansowym, najbardziej potrzebujemy osób, które zaniosą pomoc tym, którzy jej potrzebują. Jak wiele jest potrzeb, tak wiele możliwości działania.

Centrum Wolontariatu Caritas Archidiecezji Katowickiej to dobre miejsce realizacji Ewangelicznych uczynków miłosierdzia. Naszą największą pasją jest pomoc drugiemu człowiekowi!

Zachęcamy do zapoznania się z zasadami, którymi się kierujemy: /zobacz/

Regulamin Centrum Wolontariatu Caritas Archidiecezji Katowickiej: /zobacz/

Parafialne Zespoły Caritas

Szkolne Koła Caritas

Platforma #dobrodaj

Wolontariat indywidualny

Wspólnota Caritas Laudato Si'

Nie wiesz w co się zaangażować?

Podaj swoje dane kontaktowe - koordynatorzy z Centrum Wolontariatu skontaktują się z Tobą i pomogą wybrać Ci odpowiednią formę zaangażowania.

chcę pomóc!

Dołącz do nas - przeczytaj przesłanie:

Pomagać drugiemu człowiekowi i kochać drugiego człowieka – to widzieć w nim Jezusa!

MIŁOŚĆ to Twoja troska o bliźniego
MIŁOŚĆ to Twoja pomoc
MIŁOŚĆ to Twoje dzielenie się talentami
MIŁOŚĆ to Twój CZAS…

Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.

To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich.

Jezus

Nie zatwardzajmy serc, gdy słyszymy «krzyk biednych». Starajmy się usłyszeć to wołanie. Starajmy się tak postępować i tak żyć, by nikomu nie brakło dachu nad głową i chleba na stole, by nikt nie czuł się samotny, pozostawiony bez opieki. Pragnę w tym miejscu podkreślić aktywność placówek Caritas Kościoła – diecezjalnych i parafialnych.

Papież Jan Paweł II

Kościół nigdy nie może być zwolniony od czynienia caritas (…) nigdy nie będzie takiej sytuacji, w której caritas poszczególnych chrześcijan nie będzie potrzebna, gdyż człowiek, poza sprawiedliwością, potrzebuje i zawsze będzie potrzebował miłości.

Papież Benedykt XVI

Caritas jest czułością Kościoła względem swego ludu, czułością Matki Kościoła względem swoich dzieci. Caritas jest miłością w Kościele Matce, która się zbliża, okazuje czułość, kocha…

Papież Franciszek

Wierni muszą być wrażliwi na ludzką krzywdę i biedę. Caritas, jako diakonia miłości, jest jednym z podstawowych zadań Kościoła.

Abp Wiktor Skworc

Akcje realizowane
przez naszą Caritas:

okna życia
tornister pełen uśmiechów
okna życia
fead
pomoc ofiarom katastrof
skrzydła

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl