WŁADZE CARITAS Archidiecezji Katowickiej

ks_bak

Dyrektor: ks. dr Krzysztof Bąk Urodzony 12 maja 1951 roku w Katowicach. Ukończył studia teologiczne w Wyższym Śląskim Seminarium Duchownym w Krakowie (Papieska Akademia Teologiczna) i 12 kwietnia w katowickej katedrze przyjął święcenia kapłańskie. Licencjat z teol. moralnej na PAT w Krakowie w roku 2006, doktorat także na PAT w Krakowie, 2008 r. Był wikariuszem w parafii Orłowiec oraz w Halembie pw. Bożego Narodzenia. Z Caritas związany jest od roku 1988. Od tego czasu zainicjował i rozwinął działalność wielu ośrodków katowickiej Caritas. Od roku 2000 pełni funkcję jej dyrektora. Pełni też funkcję diecezjalnego duszpasterza Niepełnosprawnych, jest Rektorem kilku kaplic w placówkach Caritas.

Zastępca Dyrektora: ks. Piotr Wenzel

lic_smydra
Główny księgowy: lic. Radosław Smydra Ur. 15 sierpnia 1973 r. w Czarnkowie, woj. wielkopolskie. Żonaty, 2 córki. Ukończone studia: Wyższa Szkoła Zarządzania i Nauk Społecznych w Tychach na kierunku Rachunkowość; Akademia Techniczno – Humanistyczna w Bielsku Białej na kierunku Organizacja Pomocy Społecznej. Z Caritas Archidiecezji Katowickiej związany od 1997 r. Początkowo jako pracownik służb księgowych w Ośrodku Miłosierdzie Boże w Mikołowie Borowej Wsi. Od roku 1999 do 2006 zatrudniony jako zastępca dyrektora i główny księgowy w Ośrodku Najświętsze Serce Jezusa w Rudzie Śląskiej. Od 2006 główny księgowy w Centrali Caritas Archidiecezji Katowickiej. Równocześnie od 2007 Prezes Fundacji Caritas Katowice.

Koordynator programu FEAD: mgr Mateusz Kołodziejczyk

Sekretariat: Szymon Latos

Caritas Archidiecezji Katowickiej jest także Organizacją Pożytku Publicznego, stąd posiada niezależną od niej Komisję Rewizyjną powołaną przez Arcybiskupa Metropolitę Katowickiego.

W skład Komisji Rewizyjnej wchodzą: Przewodniczący

– ks. dr hab. Dariusz Walencik Członek Zarządu