Caritas Archdiecezji Katowickiej

NIP: 548-23-94-134

Budynek Nierodzim

Caritas Nierodzim

Ośrodek Święta Rodzina w Ustroniu Nierodzimiu od 2018 roku przyjmuje zorganizowane grupy seniorów, osób niepełnosprawnych z opiekunami, grupy parafialne na rekolekcje, dni skupienia, wypoczynek. Może przyjąć od 20 do 50 osób.

Placówka położona jest w dzielnicy Ustronia, w pobliżu rzeki Wisły, na szlaku komunikacyjnym Katowice – Wisła. Jest dogodnym miejscem odpoczynku, wyciszenia, relaksu, budowania więzi i umocnienia duchowego. W obiekcie jest erygowana Kaplica p.w. Świętej Rodziny i przechowywany jest Najświętszy Sakrament.

Na terenie Ośrodka znajduje się czternaście murowanych domków z tarasami. Każdy składa się z czteroosobowego pokoju, łazienki i ubikacji dostosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych. W budynku głównym mieszczą się: jadalnia, sala telewizyjna z kominkiem, sala gimnastyczna oraz kaplica, z których można korzystać w czasie pobytu. Dysponujemy również boiskiem do siatkówki i miejscem do grillowania.

Ośrodek w Ustroniu Nierodzimiu rozpoczął działalność we wrześniu 1991 roku, kiedy to Caritas Archidiecezji Katowickiej otrzymała teren o powierzchni 1,5 ha z zabudowaniami byłego Ośrodka Wczasowego „Pomowiec”.

W latach 1991 – 2017 głównym programem realizowanym w placówce był program opiekuńczo - wychowawczy dla dziewcząt z rodzin dysfunkcyjnych z terenu województwa śląskiego. Drugim był program rekolekcyjno-wypoczynkowy dla seniorów i osób niepełnosprawnych z opiekunami.

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl