Caritas Archdiecezji Katowickiej

Pracownicy

Ks. Łukasz Stawarz

Dyrektor: ks. Łukasz Stawarz

Urodził się 15 grudnia 1979 r. w Mikołowie. Święcenia kapłańskie przyjął 14 maja 2005 r. Ukończył studia na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach (magister teologii 2005, licencjat kościelny 2009). A także Zarządzanie Projektami na Politechnice Śląskiej w Zabrzu (2013), Zarządzanie Organizacjami na Akademii Leona Koźmińskiego (2014) oraz Międzywydziałowe studia podyplomowe z zakresu antropologii, psychologii i pedagogiki chrześcijańskiej na Akademii Ignatianum w Krakowie (2018). Odbył Szkolenie Specjalizacyjne z zakresu Organizacji Pomocy Społecznej na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie (2019/2020). Zdobywał doświadczenie jako Referent Wydziału Finansowego Kurii Metropolitalnej w Katowicach oraz Dyrektor Instytutu Bona Temporalia (2013-2014). Ponadto służył jako kapelan w Megrez Sp. z o.o. w Tychach oraz w Polsko-Amerykańskich Klinikach Serca w Tychach (2014-2019) oraz duszpasterz Służby Zdrowia i Chorych w Archidiecezji Katowickiej (2015-2019). Od 2017 jest Członkiem Zespołu ds. Służby Zdrowia Konferencji Episkopatu Polski.

Radosław Smyrda

Zastępca Dyrektora: lic. Radosław Smydra

Urodził się 15 sierpnia 1973 r. w Czarnkowie, w województwie wielkopolskim. Jest żonaty, ma dwie córki. Ukończył studia na kierunku Rachunkowość w Wyższej Szkole Zarządzania i Nauk Społecznych w Tychach oraz na kierunku Organizacja Pomocy Społecznej na Akademii Techniczno – Humanistycznej w Bielsku Białej. Z Caritas Archidiecezji Katowickiej jest związany od 1997 roku. Początkowo jako pracownik służb księgowych w Ośrodku Miłosierdzie Boże w Mikołowie Borowej Wsi, od roku 1999 do 2006 pełnił funkcję zastępcy dyrektora i głównego księgowego w Ośrodku Najświętsze Serce Jezusa w Rudzie Śląskiej. Od 2006 r. jest głównym księgowym w Centrali Caritas Archidiecezji Katowickiej. Równocześnie od 2007 do 2012 roku pełnił funkcję Prezesa Fundacji Caritas Katowice. Od 2020 jest Zastępcą Dyrektora Caritas Archidiecezji Katowickiej.

Sekretariat:

Szymon Latos

Koordynator programu FEAD:

mgr Mateusz Kołodziejczyk

Koordynator Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolnych Kół Caritas i Centrum Wolontariatu Caritas:

Animator Diecezjalny Projektu Laudato Si:

dr Anna Suchy
asuchy@caritas.org.pl

Caritas Archidiecezji Katowickiej jest także Organizacją Pożytku Publicznego, stąd posiada niezależną od niej Komisję Rewizyjną powołaną przez Arcybiskupa Metropolitę Katowickiego.

W skład Komisji Rewizyjnej wchodzą:

Akcje realizowane
przez naszą Caritas:

okna życia
tornister pełen uśmiechów
okna życia
fead
pomoc ofiarom katastrof
skrzydła

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl