Ośrodek św. Rodzina w Ustroniu-Nierodzimiu

REGON: 006217516-00205
NIP: 548-23-94-134

Charakterystyka Ośrodka

Ośrodek ” Święta Rodzina ” w Ustroniu Nierodzimiu rozpoczął działalność we wrześniu 1991 roku, kiedy to Caritas Archidiecezji Katowickiej otrzymała teren o powierzchni 1,5 ha i zabudowania byłego Ośrodka Wczasowego „Pomowiec”. Do istniejących wówczas zabudowań dobudowana została nowa część, w której mieszczą się sale zajęciowe, sala gimnastyczna, siłownia, kaplica. Zakończony został remont adptacyjny poddasza. Do użytku oddane są: pokoje mieszkalne dla wychowanek, aneks kuchenny, łazienka i duża sala do zajęć manualnych.

W Ośrodku realizowane są dwa programy:

Pierwszy to program edukacyjno-wychowawczy dla dziewcząt z rodzin dysfunkcyjnych z terenu województwa śląskiego. Kolonie dla dzieci oraz wczaso-rekolekcje dla seniorów i różnych grup duszpasterskich. Program ekukacyjno-wychowawczy dla dziewcząt jest realizowany od początku istnienia placówki. Obejmuje dziewczęta od 12-tego roku życia do ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej. Ośrodek zapenia odpowiednie warunki socjalno-bytowe i całodobową opiekę dla 20 dziewcząt. Wychowanki uczęszczają do szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Są to szkoły masowe i specjalne. Realizując program poprzez pomoc w rozwiązywaniu problemów, pomoc w nauce, wspólne spędzanie wolnego czasu , zajęcia manualne, zabawy, gry, zajęcia taneczne, wycieczki, zimowiska, wspólną pracę, obchodzenie urodzin i świętowanie buduje atmosferę domową i rodzinną. Wszystkie nasze działania mają na celu przygotowanie wychowanek do samodzielnego odpowiedzialnego funkcjonowania w rodzinie i społeczeństwie. Na przestrzeni naszej działalności wiele absolwentek przerwało łańcuch dziedziczenia społecznego. Większość z nich podjęła pracę, założyła poprawnie funkcjonujące rodziny.

Drugi program prowadzony przez nasz Ośrodek dotyczy osób starszych, samotnych oraz osób niepełnosprawnych.
Przyjmujemy zorganizowane grupy seniorów, osób niepełnosprawnych z opiekunami oraz różne grupy duszpasterskie. Ośrodek położony jest w dzielnicy Ustronia, w pobliżu rzeki Wisły, na szlaku komunikacyjnym Katowice – Wisła. Jest dogodnym miejscem odpoczynku, wyciszenia, relaksu, budowania więzi i umocnienia duchowego. Czas pobytu płynie od Eucharystii przez wspólne posiłki, spotkania, spacery, różnego rodzaju zajęcia. Nasi goście do dyspozycji mają: czternaście murowanych domków z tarasami. Każdy domek składa się z czteroosobowego pokoju, łazienki i ubikacji dostosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych. W budynku głównym mieści się: jadalnia, sala telewizyjna z kominkiem, sala gimnastyczna, siłownia i kaplica, z których można korzystać w czasie pobytu. Dysponujemy również boiskiem do siatkówki i pięknie urządzonym miejscem do grilowania. Atutem jest również możliwość spędzenia wolnego czasu nad rzeką Wisła.

Ośrodek jest jedyną stacjonarną placówką Caritas Archidiecezji Katowickiej realizującą program pomocowy dla dziewcząt z rodzin dysfunkcyjnych. Nie otrzymujemy żadnej stałej dotacji. Wszystkie środki na prowadzenie tej działalności pozyskujemy z dotacji celowych oraz jako darowizny instytucji i osób fizycznych.