Ośrodek Matka Boża Różańcowa w Pszczynie

REGON: 006217516-00054
NIP: 638-13-37-885

Charakterystyka Ośrodka

Budynek w zabudowie parterowej, tworzony z myślą o przedszkolu, przeszedł w roku 1996 dzięki darowiźnie na własność Caritas Archidiecezji Katowickiej. Parcela, na której położony jest budynek, znajduje się w użytkowaniu wieczystym. Placówka działa od roku 1996, kiedy to został uruchomiony Warsztat Terapii Zajęciowej. Obecnie w skład Ośrodka Matka Boża Różańcowa, oprócz Warsztatu, wchodzi Świetlica Socjoterapeutyczna powstała w 1998 roku, Środowiskowy Dom Samopomocy w Pszczynie oraz Środowiskowy Dom Samopomocy w Grzawie.

Ośrodek realizuje wsparcie dla osób niepełnosprawnych intelektualnie (Warsztat Terapii Zajęciowej dla 40 osób), dla osób niepełnosprawnych intelektualnie, a także zaburzonych psychicznie (ŚDS w Woli i w Pszczynie – po 25 osób w każdej placówce) oraz dla dzieci z rodzin obarczonych różnymi trudnościami i zagrożonych różnymi patologiami (Świetlica Socjoterapeutyczna dla 20 podopiecznych). Ośrodek Matka Boża Różańcowa obejmuje swoim działaniem łącznie 110 osób.

Zajęcia dla podopiecznych Ośrodka odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.30, a w Świetlicy Socjoterapeutycznej od 10.00 do 16.00. Miesiąc sierpień jest okresem wolnym od zajęć. Oprócz terapii zajęciowej, licznych treningów i rehabilitacji, podopieczni mają możliwość korzystania z wyjazdów na basen, z wycieczek jednodniowych, kilkudniowych, z wyjazdów wakacyjnych, z wyjść do kina i wielu innych atrakcji. Uczestnicy biorą udział w licznych konkursach plastycznych, wokalnych i recytatorskich.

Pod okiem terapeutów ŚDS działa zespół folklorystyczny Folkowianie, a w ramach WTZ funkcjonuje zespół Entuzjaści. Ponadto Ośrodek organizuje od roku 2003 Międzyośrodkowe Zawody Sportowe dla Osób Niepełnosprawnych w Suszcu, skupiające corocznie pond 30 placówek z terenu naszego województwa, które zajmują się osobami niepełnosprawnymi. Przez 4 dni zawodów przewija się przez nie ponad 300 niepełnosprawnych zawodników i ponad 200 wolontariuszy.