Zaangażuj się!

Laudato Si'

„Nawró­cenie ekologiczne, niezbędne do stworzenia dy­namiki trwałej zmiany, jest także nawróceniem wspólnotowym.” (papież Franciszek, Laudato Si’ 219)

Troska o środowisko i nasz wspólny dom jest dziś konieczna i potrzebna. To temat, który musi zostać podjęty również w Kościele. Jesteśmy jedną z 12 diecezji w Polsce, która realizuje projekt Caritas Laudato Si’. Jest on odpowiedzią na wezwanie papieża Franciszka oraz potrzebę budzenia w nas ekologicznej wrażliwości. Promujemy encyklikę Laudato Si’ i mówimy o tym jak przełożyć ją na życie - jak i dlaczego warto być eko oraz co możemy zrobić lokalnie. Chcemy dotrzeć do ludzi i sprawić, by w ich codzienności ekologia stała się ważna; budować wspólnoty, które będą oddolnie zmieniały rzeczywistość. Wejdź na http://laudatosi.caritas.pl/ oraz https://www.facebook.com/CaritasLaudatoSi/

• Jesteś zainteresowany tym tematem?
  • Masz pomysły na lokalne eko-działania?
  • Chcesz zrobić coś dobrego w Twoim lokalnym środowisku?
  • Twoja szkoła/parafia/otoczenie potrzebuje właśnie Ciebie!
  • Dołącz do nas! Razem możemy więcej!
  • Napisz na asuchy@caritas.org.pl
Caritas

Laudato Si

NFOŚiGW

Platforma #dobrodaj

Parafialne Zespoły Caritas

Szkolne Koła Caritas

Akcje realizowane
przez naszą Caritas:

okna życia
tornister pełen uśmiechów
okna życia
fead
pomoc ofiarom katastrof
skrzydła

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl