100 paczek

Konkurs grantowy na społeczne ekoprojekty

Problemy z segregacją śmieci, marnowaniem wody, smogiem? Marzenie o zorganizowaniu podzielni? W nowym roku ogłaszamy kolejny konkurs grantowy, w którym zdobyć można 4 000 zł, 10 000 zł lub 12 500 zł na realizację własnego projektu na rzecz środowiska!

Caritas Laudato si od dwóch lat realizuje w całej Polsce lokalne inicjatywy ekologiczne i zaprasza do uważniejszego życia, w myśl encykliki Papieża Franciszka Laudato si. Dotychczasowe działania podsumował Brat Cordian Szwarc OFM, Animator Krajowy:

„Udało się poruszyć twórczą i kreatywną pracą naszych animatorów, kilkanaście ośrodków w każdej diecezji, a wynikiem tego są podjęte działania na grassrootowym poziomie. Tylko w roku 2020 powstało ponad 100 lokalnych miniinicjatyw. Dotykają najróżniejszych tematów: rozwijanie bioróżnorodności, ograniczanie zużycia plastiku, oszczędzanie wody. W szkołach odbyło się wiele lekcji i konkursów dla dzieci i młodzieży – to jest dla nas wyjątkowo ważne, bo rosną kolejne pokolenia wrażliwe na nasz wspólny świat.” – mówi w wywiadzie.

„Marzą nam się parafie, szkoły i lokalne środowiska, przy których zaczną powstawać kręgi wymiany sprzętów, repair café, kooperatywy spożywcze, ogrody czy grządki społeczne, punkty wydawania odzieży, podzielnie i lodówki społeczne. Ten projekt ma sprawić, że znajdziemy przestrzenie zachwytu nad Stworzeniem, że docenimy zwyczaje naszych dziadków, którzy byli naprawdę eko, że zaczniemy znów żyć prościej, skromniej i bliżej siebie nawzajem!” – mówi Andrzej Grupa, Animator Diecezjalny Caritas Laudato si z Poznania.

Jak zdobyć grant?

Przygodę projektową warto zacząć od refleksji – z jakim ekologicznym wyzwaniem mierzy się lokalna społeczność? Co można zrobić, aby to zmienić? Takie pomysły, uwzględniające wskazówki jakie daje papież Franciszek w encyklice Laudato si będą odpowiednimi inicjatywami projektowymi.

Zgłoszenia przyjmujemy do 10 lutego lub 22 lutego, zależnie od rodzaju konkursu. Inicjatywy są w szczególności skierowane do Parafialnych Zespołów Caritas, Centrów Wolontariatu Caritas oraz Szkolnych Kół Caritas. Osoby zainteresowane konkursem a niezwiązane z Caritas Polska powinny nawiązać kontakt z animatorem diecezjalnym: asuchy@caritas.org.p..

Więcej informacji na stronie: https://laudatosi.caritas.pl/konkursy/

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl