Eko Warsztaty

SZKOLIMY SIĘ! EKO-WARSZTATY!

Szkolimy się!

Czy zastanawialiście się już jak nie marnować żywności, zmniejszyć zużycie plastiku, ograniczyć straty wody? A może stworzyć ogród albo pracownię naprawy sprzętu? O takich i innych pomysłach na bycie bardziej eko będzie można porozmawiać w najbliższą środę (16.09) w Katowicach. W siedzibie Caritas naszej Archideicezji odbędą się warsztaty inspirowane encykliką papieża Franciszka Laudato Si. Będą brać w nich udział członkowie Parafialnych Zespołów Caritas, a także inne osoby chętne do zaangażowania się w działania proekologiczne wokół swojej parafii.

Spotkanie będzie okazją do zastanowienia się jak troszczyć o wspólny dom, którym jest Ziemia. Będzie także przygotowywać do napisania eko-projektu w ramach konkursu grantowego, w którym wygrać można do 12500 złotych.

Szczegóły projektu:

· Kwota dofinansowania to 12,5 tysiąca złotych na działania związane z szeroko pojętą ekologią integralną, które mogą obejmować następujące tematyczne: podniesienie świadomości ekologicznej, zmiana modelu konsumpcji, przeciwdziałanie zanieczyszczeniu powietrza, odpowiedzialna konsumpcja żywności, ochrona i/lub przywracanie bioróżnorodności i ograniczanie strat wody -szczegóły wraz z regulaminem dostępne są na stronie: http://laudatosi.caritas.pl/o-projekcie/konkursy-grantowe/.
· wnioski można składać poprzez platformę internetową WITKAC, termin składania wniosków upływa 15 października 2020 roku;
· czas realizacji działań i wydatkowania środków projektowych będzie trwał od 30 października 2020 roku do 30 marca 2021 roku
· w konkursie mogą wygrać 4 najlepsze wnioski z diecezji

Warsztaty oraz konkurs grantowy są częścią projektu proekologicznego (laudatosi.caritas.pl), którego głównym celem jest zwiększenie świadomości ekologicznej oraz konkretne działania na rzecz ochrony środowiska. Jest to projekt Caritas Polska i NFOŚiGW.

Aktualnie (w dniach 1 września – 4 października 2020 r.) trwa „Czas dla Stworzenia” ogłoszony przez Papieża Franciszka w dniach. To dni, w których sposób szczególny pielęgnujemy troskę o Matkę Ziemię.

Wesprzyj nas!

Jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy. Staramy się dotrzeć do wszystkich, ale nasze zasoby są ograniczone. Dzięki Twojej pomocy, nasze działania będą mogły być realizowane tam, gdzie naprawdę są potrzebne. Podziel się dobrem. Podziel się miłością. Nawet symobliczna złotówka robi różnicę!

caritas archidiecezji katowickiej

E-mail: katowice@caritas.pl