DLA FIRM

Czym jest CSR?

CSR to skrót od angielskich słów Corporate Social Responsibility określających działania, jakie dobrowolnie podejmują przedsiębiorstwa w celu budowania strategii uwzględniającej interesy społeczne, etyczne oraz ekologiczne. Społeczna Odpowiedzialność Biznesu cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, a z roku na rok rośnie liczba firm prezentujących swoją działalność w raporcie „Odpowiedzialny Biznes w Polsce” sporządzanym przez FOB.

Jak możesz nam pomóc?

1. Payroll – jest to praktyka automatycznego potrącania, oczywiście za zgodą pracownika, określonej kwoty z jego miesięcznego wynagrodzenia. Pracownik podpisując deklarację wskazuje w niej cel oraz wysokość przekazywanej dotacji. Nie jest konieczne ustalanie stałej kwoty dotacji, może być ona ustalona także, jako procent od całości lub np. tzw. „końcówka” wypłaty. Payroll to możliwość pomagania i czerpania z tego satysfakcji bez zbędnych formalności, gdyż wszystkim zajmuje się księgowość. Całą przekazaną w danym roku kwotę pracownik może odpisać od podatku.
  2. Sponsoring – polega na przekazaniu na rzecz Caritas Archidiecezji Katowickiej określonej sumy pieniędzy lub konkretnych rzeczy lub usług, których będziemy potrzebować. Jeśli posiadasz np. firmę przewozową możesz wspomóc nas udostępniając autokary, które dowiozą dzieci na miejsce letniego wypoczynku w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas. Twoja firma może pomóc także przekazując papier potrzebny do wydrukowania plakatów lub – jeśli jesteś właścicielem drukarni – drukując je dla nas. Wszystkie darowizny możesz w przyszłym roku odpisać od podatku.
  3. Prowadzenie szkoleń – jeśli jesteś trenerem lub prowadzisz firmę szkoleniową możesz pomóc nam podnosić kompetencje naszych wolontariuszy.

Możliwości, dzięki którym możesz nas wesprzeć są nieograniczone. Jeśli nie znalazłeś nic dla siebie skontaktuj się z nami. Razem znajdziemy najbardziej odpowiedni dla Ciebie sposób, dzięki któremu będziesz mógł Zainwestować w Miłość!