post

XIII Zbiórka Żywności „Tak, Pomagam”

W dniach 8 i 9 grudnia 2017 roku Caritas w Polsce zorganizowała XIII Ogólnopolską Zbiórkę Żywności pod hasłem „TAK, POMAGAM”.

W naszej Archidiecezji Katowickiej w tę akcję włączyło się ponad 1.000 osób o dobrych sercach, ze Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas. Zbiórka została przeprowadzona w 60 sklepach: Biedronka, Lidl, Tesco, Netto, Intermarche, Simply, Carrefour i Auchan. Każdy, kto tylko chciał uczynić drobny gest miłosierdzia, mógł to zrobić przy okazji przedświątecznych zakupów. Wystarczyło ofiarować, do specjalnie przygotowanych koszy, wybrany artykuł spożywczy.

Dzięki życzliwości i ofiarności tylu osób, w ciągu zaledwie dwóch dni, udało się zebrać ponad 20 ton żywności. To niesamowita radość, ponieważ obdarowanych zostało blisko 2800 ubogich i potrzebujących!

Pomocą objęte zostały osoby potrzebujące z 14 parafii, 10 ośrodków naszej Caritas oraz podopieczni Grupy 33.

Serdecznie dziękujemy wszystkim ofiarodawcom, wolontariuszom, pracownikom sklepów za współpracę, dobre serce i gotowość do pomocy.