post

Święto Caritas Archidiecezji Katowickiej

W przeddzień Uroczystości Bożego Miłosierdzia tj w sobotę 27 kwietnia rokrocznie obchodzony jest w naszej archidiecezji Dzień Caritas.

W roku bieżącym uroczystości odbyły się w Bazylice św. Wojciecha w Mikołowie.  Zgromadzili się: Pracownicy i Podopieczni naszej Caritas, Członkowie Parafialnych Zespołów Caritas z okolicznych dekanatów oraz dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas.

Rozpoczęliśmy o godz. 11.00 nauka stanową, potem nabożeństwo do Bożego Miłosierdzia.  O godz. 12.00 Mszy św. pontyfikalnej przewodniczył JE ks. Biskup Marek Szkudło. On też wygłosił okolicznościową homilię. Z Księdzem biskupem koncelebrowali Mszę św. kapłani pracujący w Caritas. – dyrektorzy i kapelani.

Pod koniec Mszy św. Ksiądz Biskup wręczył Ordery Papieskie  „Pro Ecclesia et Pontifice” i „Benemerenti” zasłużonym dyrektorom i kierownikom naszej Caritas:

1. Bogumiła Kopczyk –  Kierownik DPS w Mikołowie Borowej Wsi
  2. Radosław Smydra – Główny księgowy naszej Caritas
  3. Katarzyna Wieloch – Dyrektor DPS św. Anna w Tychach
  4. Sylwester Kłosowski – Zastępca Dyrektora Ośrodka MB Uzdrowienie Chorych w Knurowie
  5. Krzysztof Siudziński – Dyrektor Ośrodka św. Jacka w Katowicach
  6. Beata Ogórka – Zastępca Dyrektora Ośrodka św. Elżbieta w Rudzie Śląskiej
  7. Andrzej Pałka – Dyrektor Ośrodka św. Hiacynta i Franciszek w Wodzisławiu Śl.

Dziękujemy im za pełną oddania prace i gratulujemy.

Po Mszy św.  wszyscy zgromadzeni spotkali się na wspólnym poczęstunku w auli parafialnej.

Świeto Caritas _9[12195] Świeto Caritas _5[12200] Świeto Caritas _1[12204] Świeto Caritas _10[12206] Świeto Caritas _0[12202]