post

Święto Caritas

W przeddzień Uroczystości Miłosierdzia Bożego tj. w sobotę 22 kwietnia 2017 zorganizowane było doroczne święto Caritas Archidiecezji Katowickiej.  W katedrze katowickiej Chrystusa Króla o godz. 11.15 rozpoczęło się nabożeństwo do Bożego Miłosierdzia, które poprowadził ks. Tomasz Nowak – zastępca dyrektora. O godz. 12.00 rozpoczęła się Msza św. pontyfikalna pod przewodnictwem J.E. ks. Biskupa Marka Szkudły. Biskup skierował do obecnych na Eucharystii okolicznościowe słowa homilii. Wraz z biskupem koncelebrowali wszyscy kapłani związani z naszą Caritas. Katedra wypełniona po brzegi. Zaproszeni na tę uroczystość to Wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolne Koła Caritas, a także podopieczni placówek Caritas Archidiecezji Katowickiej wraz ze swymi opiekunami, kierownikami i dyrektorami. Przybyło około 2.000 osób.

Po Mszy św. przybyli goście udali się do obszernego atrium Wydziału Teologicznego UŚ., gdzie czekała na nich kawa, herbata, zimne napoje oraz „kołoczki”.

Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za obecność i zamanifestowanie ogromu Miłosierdzia Bożego, które dzieje się Waszymi rękami i sercami.

Ks. Krzysztof Bąk