post

Ordery Papieskie

W doroczną Uroczystość Chrystusa Króla tj. niedziela 26 listopada;  w naszej katowickiej katedrze Arcybiskup Metropolita Katowicki wręczy m.in.  5 orderów Papieskich dla naszych dyrektorów ośrodków  pracujących w Caritas Archidiecezji Katowickiej.

2 ordery – BENEMERENTI – to order ustanowiony przez Papieża Grzegorza XVI – przyznawany za długoletnie i wyjątkowe zasługi dla Kościoła Katolickiego

2 ordery –  PRO ECCLESIA ET PONTIFICE –  to wysokiej rangi odznaczenie Papieskie ustanowione przez Papieża Leona XIII – przyznawany dla osoby świeckiej za wyjątkowe zasługi „ZA Kościół i Papieża”

1 order – KRZYŻ KOMANDORSKI  św. GRZEGORZA  WIELKIEGO – najwyższy z możliwych orderów papieskich przyznawanych osobom świeckim. Przyznawany bardzo rzadko osobom niezwykle zasłużonym. W naszej archidiecezji katowickiej przyznany po raz pierwszy w historii. Odznaczonemu przysługuje ponadto specjalny mundur rycerza wraz ze szpadą i specjalne nakrycie głowy.