post

II Światowy Dzień Ubogich

Pomoc Ubogim!
Świadczona przez Caritas Archidiecezji Katowickiej od 1 stycznia 2018

• Program „Spiżarnia Caritas” – odbiór żywności z krótkim terminem ważności w marketach spożywczych. Zebrano żywności za 1.550.000 zł. W programie bierze udział 28 marketów i 18 podmiotów odbierających (ośrodki Caritas, parafie, stowarzyszenia)  – 1.200 osób obdarowanych regularną pomocą.
• „Tak pomagam” przedświąteczna zbiórka żywności w marketach spożywczych.  60 sklepów – 35 podmiotów. 900 wolontariuszy – 18.300 kg – przed Wielkanocą – 110.000 zł – podobnie będzie przed Bożym Narodzeniem 7-8 grudnia br.
• Tornister Pełen uśmiechów – 1200 tornistrów przekazano dla ubogich dzieci  archidiecezji (parafie, świetlice Caritas). Koszt 22.000 zł
• 100programów  na 100lecie Niepodległej Polski – 4 Ośrodki1 z naszej archidiecezji po 20.000 zł – seniorzy, niepełnosprawni oraz młodzież i dzieci. Całość 80.000 zł
• FEAD – Pomoc Żywnościowa dla Najuboższej Ludności Unii Europejskiej realizowana przez naszą Caritas przy współpracy z samorządowymi Ośrodkami Pomocy Społecznej. 9.000 osób ubogich otrzymało paczki żywnościowe z 21 produktami. Koszt programu to prawie 2 mln zł. Współpracujemy w tym zakresie z parafiami, ośrodkami Caritas oraz Stowarzyszeniami i MOPS-ami
• „Skrzydła” – program stypendialny dla ubogich uzdolnionych dzieci i młodzieży. 35 dzieci otrzymuje wsparcie w wys. miesięcznej 150 zł. Całość programu 63.000 zł