post

Dzień skupienia

17 stycznia 2017 tj. wtorek  w godzinach popołudniowych odbyło się spotkanie noworoczne śląskich Kawalerów i Dam Zakonu Rycerskiego Świętego Grobu Bożego w Jerozolimie,  z diecezji katowickiej, sosnowieckiej i gliwickiej z Metropolitą Katowickim Arcybiskupem Wiktorem Skworcem i Biskupem Piotrem Skuchą z Sosnowca. Konferencję ascetyczną wygłosił ks. Bąk Krzysztof – kapelan i prefekt śląskich Bożogrobców. Potem odprawiliśmy nieszpory kolędowe pod przewodnictwem Metropolity.

Bezpośrednio po nabożeństwie Pan Senator Czesław Ryszka  OESSH udekorował w imieniu Prezydenta Rzeczpospolitej Jego Ekscelencji Pana  Andrzeja Dudy naszego konfratra Komandora Dariusza Latosa –  Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. W laudacji podkreślono jego zasługi na polu pracy charytatywnej, społecznej wśród osób niepełnosprawnych i filantropijnej.

Pan Dariusz Latos pracuje w szeregach Caritas od 1987 roku na różnych stanowiskach. Obecnie od lat jest Dyrektorem Ośrodka dla Osób Niepełnosprawnych Miłosierdzie Boże w Mikołowie Borowej Wsi.