post

Złote jabłko dla Caritas Archidiecezji Katowickiej

Ksiądz Arcybiskup Wiktor Skworc przekazał w niedzielę Chrystusa Króla ZŁOTE JABŁKO dla Caritas Archidiecezji Katowickiej z okazji 30-lecia istnienia naszej kościelnej organizacji. W imieniu Centrali Caritas, Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolnych Kół Caritas oraz pracowników, wolontariuszy i podopiecznych naszych ośrodków odebrał je ks. Łukasz Stawarz – dyrektor Caritas Archidiecezji Katowickiej.

Złote Jabłko Caritas

Złote Jabłko to prawdziwe polskie jabłko, ozłocone złotą powłoką (procedura ozłacania jabłka jest tajna) – aktualnie jest wystawione na portierni Domu św. Marcina w Katowicach w Centrali Caritas Archidiecezji Katowickiej. Dziękujemy za wyróżnienie naszej Caritas w 30-tą rocznicę powstania.

Relacja z uroczystości:

W uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata w katowickiej katedrze abp Wiktor Skworc przewodniczył Mszy św. dziękczynnej za 30. lat działalności archidiecezjalnej Caritas. Ponadto 25 osób odebrało medal „Pro Christi Regno”.

Do działania nie przymusza nas strach, wizja sądu ostatecznego, tylko wiara, która działa przez miłość, wiara, która wyraża się w miłości miłosiernej. Takiej wiary wam życzę i o taką wiarę wołam – mówił abp Wiktor Skworc.

Metropolita dziękował dziś za trzy dekady działalności Caritas Archidiecezji Katowickiej, jej pracowników i wolontariuszy.

– Nieraz działa jak pogotowie ratunkowe i siły szybkiego reagowania. Tak było kiedy zawalił się dach hali wystawowej w Chorzowie, tak było kiedy lokatorzy kamienicy przy ul. Chopina w Katowicach znaleźli się po pożarze bez dachu nad głową. Działa tak, kiedy słyszy o ofiarach wypadków losowych i przytula ich rodziny. A w hospicjum towarzyszy wytrwale tym, którzy idą na spotkanie z Sędzią Żywych i Umarłych – przypomniał metropolita. – Przez 30 lat instytucjonalnej działalności Caritas nastąpił rozkwit ośrodków Caritas i podległych jej placówek. Ośrodki Caritas realizują zadania rządowe i samorządowe w naszych lokalnych społecznościach, w kilkunastu miastach. Dzieło Caritas jest realizowane w 17-stu ośrodkach, które prowadzą 63 placówki. Stałą pomoc codziennie otrzymuje 2500 potrzebujących. Na co dzień Caritas zajmujemy się osobami niepełnosprawnymi ruchowo, intelektualnie i psychicznie. W domach Caritas miejsce znajdują chorzy przewlekle i terminalnie, ludzie w podeszłym wieku, bezdomni i samotni. Prowadzone są ośrodki dla dzieci i młodzieży. Ponadto Caritas codziennie realizuje 13 programów pomocowych wspierając kilkanaście tysięcy osób – mówił abp Wiktor Skworc.

Metropolita przypomniał również rys historyczny tej instytucji. Źródeł jej działania należy poszukiwać u początków powstawania diecezji katowickiej w XX-leciu międzywojenny. – Jeszcze w 1924 r. formalnie nie istniała diecezja – tylko administratura apostolska – a już istniały początki zorganizowanej działalności charytatywnej – podkreślił metropolita. – Inicjatorem tych działań był administrator apostolski a potem pierwszy biskup katowicki, August Hlond (1922-1926). Utworzył on, w porozumieniu z władzami wojewódzkimi, Śląski Komitet Ratunkowy – dodał.

Po Mszy św. 25 osobom zostały wręczone medale „Pro Christi Regno”. Ustanowił go abp Wiktor Skworc dla upamiętnienia roku obchodów 90. rocznicy powstania diecezji katowickiej.  Jest on przyznawany za zasługi w dziele budowania Królestwa Bożego w archidiecezji, czyli aktywny udział w życiu religijnym, duszpasterskim, katechetycznym i kulturalnym, ze szczególnym uwzględnieniem działalności charytatywnej. Jednym z nagrodzonych w niedzielę był Robert Kasperowicz, kościelny od 30 lat w parafii w Pawłowicach. – Dziękuję proboszczowi, ks. Piotrowi Kuczerze za to, że właśnie w tej sposób docenił moją posługę. Bycie kościelnym to dla mnie bardzo duża odpowiedzialność. Na co dzień troszczę się m.in. o oprawę liturgii, porządek w naszym kościele czy stan ornatów. Brakuje ministrantów, więc jestem też lektorem i kantorem – wymienił.

Na zakończenie abp Wiktor Skworc uhonorował obecnego dyrektora Caritas ks. Łukasza Stawarza i abp. seniora Damiana Zimonia złotymi jabłkami. – Jabłko to symbol władzy królewskiej – wyjaśnił. Pozostali obecni w katedrze mogli zabrać dla siebie jabłka z sadów, które rozdawali młodzi podopieczni fundacji Dzieło Nowego Tysiąclecia i uczniowie VIII LO w Katowicach.